мнозинство

мнозинство
мнозинств|о̀ <-а̀>
същ ср ПОЛИТ maggiorànza f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

 • релативен — (лат. relativus) 1. што е во одреден однос, во условна врска со други поими и појави, зависен од определени услови и околности релативна височина разликата меѓу апсолутните и надморските височини, две точки на Земјината површина (на пр.,… …   Macedonian dictionary

 • Виртландия — Wirtland Cуществующее суверенное виртуальное государство 14 августа 2008  …   Википедия

 • балотажа — (фр ballottage) 1. избирање или гласање со куглички, 2. избор при кој никој го нема потребното мнозинство (поради што мора да се повтори гласањето) …   Macedonian dictionary

 • конклава — (лат. conclave) 1. собрание на кардиналите кое со тајно гласање (со двотретинско мнозинство) избира папа 2. затворена сала во Ватикан во која се врши избор на папа …   Macedonian dictionary

 • кохабитација — (лат. cohabitatio) 1. живеење заедно (на пр., на маж и жена во брак) воопшто, живеење под ист покрив пол. во земја со претседателски или полупретседателски систем: коегзистенција (истовремено постоење) на шефот на државата и премиерот избрани од… …   Macedonian dictionary

 • плурализам — (лат. pluralis) 1. фил. идеалистичко учење според кое стварноста се состои од повеќе самостојни суштини, супстанции спрот, монизам 2. пол. повеќепартиски систем 3. воопшто: мнозинство, присуство на множество, можност некоја појава да се… …   Macedonian dictionary

 • плуралитет — (лат. piuralitas) множество, мнозинство …   Macedonian dictionary

 • болшинство — същ. мнозинство същ. навалица, маса, тълпа …   Български синонимен речник

 • маса — същ. трапеза, софра същ. народ, множество, стечение, тълпа, мнозинство същ. сган, простолюдие същ. грамада, камара, куп, купчина, голямо количество същ. изобилие, порой, поток същ. сбирщина …   Български синонимен речник

 • многолюдие — същ. многолюдност, множество, навалица, стечение, маса, наплив, мнозинство, събрание, група същ. сбирщина, тълпа, сган същ. оживление …   Български синонимен речник

 • многочисленост — същ. многобройност, множественост, множество, мнозинство същ. наплив, навалица, стечение, събрание, маса, тълпа, група …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”